Kış aylarını çok daha konforlu geçirmeyi mümkün kılan kombi, kullanımda dikkatli davranmayı gerektiriyor. Kombi seçiminde gösterdiğiniz özeni, kullanımda da göstermelisiniz. Kullanımı ilgilendiren başlıca konu ise, bakım. Kombi Bakımı Hangi Aralıklarla Yapılmalı ve bakım hangi işlemleri kapsıyor, bilmek gerekiyor.
Yetersiz bakım, çeşitli sorunlara yol açacaktır. Bunun başında, çalışma veriminin düşmesi geliyor. Bakımı yapılmayan kombi, daha fazla enerji tüketerek, daha düşük performans göstermeye başlar. Dolayısıyla, ısınma ihtiyacınız tam olarak karşılanmamasına rağmen, eskisinden daha yüksek elektrik faturaları ödersiniz.
Kombi bakımı, cihazın kullanım ömrüyle yakından ilgilidir. Yetersiz bakım, cihazda çeşitli arızalanmalar için uygun ortam oluşturur. Bakım, arızalanmaların önüne geçebileceği gibi, var olan sorunların da erkenden fark edilip çözülmesine olanak tanır.
Yetersiz bakım sebebiyle arızalanmalar ayrıca, güvenlik konusunda da sorun yaratır. Kombi arızalarının can ve mal kaybıyla sonuçlanacak kazalara neden olmaması için, periyodik bakım ihmal edilmemeli.
Tüm bu konular, kombi bakımının önemini gözler önüne seriyor. Peki, Kombi Bakımı Hangi Aralıklarla Yapılmalı?
İdeal olanı, bakımı, yılda bir kez yaptırmaktır. Kışın başında, kombiyi kullanmaya henüz başlamadan önce bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kış sonu da bakım için uygun bir dönem.
Bakımın mutlaka uzman ve yetkili kişilerce yapılması gerekiyor. O yüzden, gelen servis ekibinin yetki belgesini sorgulamayı unutmayın.
Profesyonel ve rutin bir bakımda çeşitli kontroller ve işlemler uygulanır. Neler yapılacağı hakkında ekipten bilgilendirme istemeniz, süreci takip ve kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.
Su sızdırmazlık durumunun kontrolü, yapılacak işlemlerin başında gelmekte. Bunun yanı sıra, sıcak su ve kalorifer tesisatı ısıtma testi de bakımda mutlaka yer almalı.
Temizlik, bakımın önemli işlemlerinden. Kombinin çeşitli bölümlerinde gerekli temizlikler yapılmalı. Bu kapsamda, toz biriken yerlerdeki tozların giderilmesi, kombi yanma odasındaki brülörün temizliği, bacalı kombilerde bacanın, yoğuşmalı kombinlerde ise su haznesinin ve çamur ayrıştırıcı filtrelerin temizliği atlanmamalı.
Bacalı kombilerde ayrıca, limit sensörünün kontrol edilmesi gerekiyor. Tüm cihaz türlerinde elektrik bağlantı noktaları, kablolar ve genişleme tankı gözden geçirilmeli. Buralarda tespit edilen sorunlar giderilmeli. Bunların yanı sıra, bar basınç ayarının da yapılması gerekiyor.