Klima filtreleri, ortamda bulunan kirletici partikülleri filtreme işlevi görür. Bunların temizliğinin yeterli sıklıkta, gereği gibi yapılmaması çeşitli sorunları beraberinde getirmekte.
Klima filtresi temizliğinin ihmali, ortama salınan havada yüksek oranda toz ve bakteri bulunmasına neden olur. Bu da üst solunum enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açabiliyor.
Klimanın verimli şekilde çalışmaya devam etmesi için de filtrenin periyodik olarak temizlenmesi gerek. Temizlenmeyen filtre, cihazın ısıtma/ soğutma performansını düşürür, tüketilen enerji miktarını arttırır. Dahası, tozdan uzun süre arındırılmamış filtreler bir süre sonra rahatsız edici koku yaymaya başlayacaktır.
Tüm bu sorunların önüne geçmek için klima filtresinin muhakkak yeterli sıklıkta temizlenmesi gerekiyor. Ev tipi klimalarda ayda bir ya da ortamda toz miktarı fazlaysa, 15 günde bir temizlik idealdir.
Peki, Klima Filtresi Nasıl Temizlenir? Filtre temizlerken nelere dikkat edilmeli?
Temizliğe başlamadan önce klimanın elektrikle bağlantısını kesmeyi ihmal etmeyin.
Yıkanabilir özellikteki toz filtrelerini, ön kapağı açmak suretiyle çıkarın. Filtrede biriken toz miktarı fazlaysa, yıkamadan önce elektrikli süpürgeyle tozu tahliye etmeniz, yıkama işlemini kolaylaştıracaktır.
Kirden tamamen arındırmak için filtreyi, sert olmayan bir temizleyici ürün içeren suyun içinde bir süre bekletebilirsiniz. Suda bekletmenin ardından kalan kiri elinizle ovarak ve tazyikli su yardımıyla temizleyin. Bu işlem için kesinlikle sert yüzeyli tel, bulaşık süngeri gibi araçlar kullanmayın.
Derinlemesine temizlik için panel aralıklarının temizlenmesi lazım. Serpantin adı verilen bu bölümün temizliği, ön panelin kasa ön parçasını sökmeyi gerektirir. İşin ehli değilseniz, klimaya zarar vermemek için bu işi yetkili servise bırakın.
Klima Filtresi Nasıl Temizlenir sorusu kadar önemli bir diğer husus, temizliğin ardından dikkat edilmesi gerekenler.
Islak filtreyi kurutmak için doğrudan güneş altında bırakma yöntemini kesinlikle kullanmayın. Saç kurutma makinesi gibi araçlarla kurutmak da filtreye zarar verebilir. Bunların yerine, kuru, serin ve güneş ışığının direkt olarak gelmediği bir alana filtreyi bırakıp, filtrenin kendi kendine kurumasını bekleyin.
Filtreyi tekrar klimaya yerleştirmek için, tamamen kurumasını bekleyin. Klimayı filtre olmadan çalıştırmayın.
Cihaz kendine özgü teknik özellikleri sebebiyle özel bakım şartları gerektirebilir. Temizlik konusunda dikkat etmeniz gereken detaylar için kullanım kılavuzunu mutlaka okuyun.